maanantai 23. toukokuuta 2016

Ma France - l'école

Bonjour!

Tänään aijon puhua yhdestä aiheesta, joka on täällä Ranskassa tosi suuri osa elämää, nimittäin koulu. Koulussa eli lyseossa tulee vaihtarinakin vietettyä todella paljon aikaa. Täällä on ihan normaalia, että koulussa ollaan 8-18, mutta tähän lasketaan yleensä mukaan vähintään tunnin mittainen lounastauko. 
Nopea selvitys vielä ranskalaisista luokista. Ala-astetta en ala selittämään, koska en ymmärrä sitä itsekään haha, mutta collège, eli ylä-aste alkaa 11 vuotiaana. Ylä-asteen ensimmäinen luokka on sixième eli 6. Luokka, josta lähdetään laskemaan "alaspäin" seuraavat luokat on siis 5. 6. 4. Ja 3. Kolmannen, eli ylä-asteen viimeisen luokan jälkeen haetaan lukioon. Lukioon mennään vuotta aiemmin kuin Suomessa ja lukion ensimmäinen luokka on luonnollisest seconde. Seuraavat luokat on première ja términale eli abi-luokka.

Filières
Eli ranskalaisessa lyseossa ensimmäisen lukiovuoden, seconden jälkeen valitaan "suuntaus" jota haluaa opiskella. Vaihtoehdot on L = kirjallisuus, ES = sciences économiques et sociales eli talous-linja sekä S = tiede. Itse oon siis première ES, eli lukion tokalla ja talouslinjalla. Normaalisti olisin términale eli abi, mutta mut laitettiin rehtorin toimesta vuotta nuorempien kanssa, että saisin edes jotain koulusta irti. Luokat vaihtuu myös joka vuosi, riippuen siitä mitä spesialiteetteja ottaa. Esim. Mun luokkakaverit valitsee just nyt niiden options eli speasialiteetit abivuodelle. Ranskassa on myös normaalia Sauter une classe, eli hypätä yli yksi luokka, yleensä ala-asteella, jos opettajat katsoo, että on normaalia "parempi" koulussa. Mun luokalla on pari, ketkä on hypännyt yli luokan, eli on syntynyt vuonna 2000. Ranskassa on myös normaalia rédoubler eli jos joku vuosi on mennyt vähän huonommin ja opettajat katsoo parhaaksi, että siis käyt uudestaan koko vuoden. Mun luokalla on myös pari, ketkä on tuplannut, eli on mun ikäisiä. 

Matières et trimestres
Täällä kouluvuosi jakautuu kolmeen jaksoon, eli trimestreen. Jokaisen trimestren jälkeen saa "todistuksen", eli bulletin, johon jokaisen aineen opettaja on kirjoittanut kommenttia kuluneesta jaksosta, mikä on mennyt hyvin ja missä voisi parantaa. Aineissa kaikki arvostellaan 20, eli 20 on kuin Suomen 10. Jokaisen aineen yleiskeskiarvo kertoo arvosanan. 
Aineet täällä on mun mielestä yleisesti helpompia. Esim matikka on meillä lähes pelkästään talousmatikkaa, koska ollaan talouslinjalla. Fysiikka vastaa sellasta suomen ylä-asteen tasoa, eli kaikki on melkeen "helppoa" mulle, mutta sitten tää ranska tuo sellaisen "pikku" haasteen opiskeluun.
Maantiedossa ja historiassa käsitellään melkein pelkästään Ranskaa. Ja yleisesti nuorten yleissivistys on aika huono, saa olla ylpeä suomalainen, kun saa melkein parhaimpia numeroita mantsassa vaan sen takia, et osaa sijoittaa kaikki Euroopan unionin maat kartalle. Liikunnassa valittiin vuoden alussa "menu" eli 3 lajia koko vuodelle jotka vaihtuu joka trimestre. Mulla on ollut tänä vuonna musculation, eli tällainen salikurssi, missä treenattiin salilla ja tehtiin omat salitreeniä yms, ping-pong eli noh pöytätennis ja nyt viimeisimpänä choreographie eli tällainen tanssikurssi, jossa tehtiin oma koreografia.

Madame, Monsieur
Jep, nyt jo ihan tuttu juttu. Mutta siis opettajia teititellään ja käytetään aina Herra tai Rouva ja sukunimi. En edes tiedä kaikkien opettajien etunimiä, koska aina puhutaan vaan, että "joo rouva matikanopettaja on tänään poissa". Myös opettajien ja oppilaiden väliset suhteet on tosi viralliset ja läppää ei kyllä heitetä opettajien kanssa ihan niinkuin Suomessa..

Les cours et recreations
Tunniste kestää sen 55min ja tuntien välissä on joko 5 tai 15 min tauko. Yleensä noi lyhyet tauot menee siihen, että siirtyy luokasta toiseen, mutta 15 min tauoilla hengaillaan kavereiden kanssa tai syödään välipalaa. Tai puolet lukiosta valuu koulun eteen tupakalle. 
Tuntien alussa jäädään seisomaan pöytien eteen odottamaan opettajan lupaa istuutua. 

Agendas
Jokaisella on oma agenda, eli kalenteri johon merkataan kaikki läksyt ja tapahtumat. Mulla on ollut kyllä mun oma suomalainen kalenteri tosi hyvässä käytössä, mutta aijon ostaa ranskalaisen agendan ens vuodelle, koska tykkään niistä niin paljon! Ja paras osa on se, että jokaisen sivun alakulmassa on kulma, jonka voi repäistä irti, kun päivä on kulunut, että pystyy seuraamaan hyvin kuinka paljon kouluvuotta on vielä jäljellä.

Carte d'identité scolaire 
Jokaisella oppilaalla on oma ID eli ns koulun paperit. Aina jos oot myöhässä tai poissa sun täytyy mennä koulun kansliaan vie scolaire hakemaan kuittaus korttiin. Jokainen poissaolo pitää perustella kirjallisesti ja jos ei sitä tee, koulu laittaa kirjallisen haasteen kotiin. 

DM, DST & DS
Kokeet, kokeet, kokeet. Meillä on kokeita vähän milloin sattuu pitkin trimestreä, eli koeviikkoa ei ole. DM = devoir maison eli kotona tehtävä moniste yms joka palautetaan tiettyyn aikaan mennessä opettajalle. DST & DS = devoir sur table eli luokassa tehtävä koe & = devoir surveillé eli valvottu koe. Kokeissa jokainen oppilas tuo omat konseptit, ainoastaan ylioppilaskirjoitusten aikaan kopiot saa koululta. Ranskassa on myös erityinen tapa käyttää konseptia, otsikot, ala-otsikot ja marginaalit merkataan tietyin välein ja eri värisillä kuulakärkikynillä tai jotkut käyttää jopa vanhanaikaisia mustekyniä. ite tykkään tästä kuulakärkikynä systeemistä, ainoo vaan, että mulla kuluu ainakin tosi paljon korjausteippiä tai korjausliimaa, jos tekee virheen mustekynällä. Muistiinpanot kirjoitetaan suoraan opettajan puheesta. Todella monet kurssit menee myös niin, että opettaja puhuu yksin koko tunnin ja oppilaat kuuntelee. Harvoin tehdään mitään projekteja tai ryhmätöitä.

Cantine
Ah Ranskan ruokala on kuin taivas! Mun monet kaverit ei tykkää yhtään, mut mä rakastan. Kanttiini maksaa vähän päälle 4e per ateria. Hintaan kuuluu alkuruoka, jonka saa valita yleensä useammista vaihtoehdoista ja huom salaatit yms on aina sellaisissa kulhoissa erikseen. Pääruoka, jona on useasti sekä liha-, kala- että kana-\kasvis-vaihtoehto. Jälkiruoka joka on joko juustoa tai jugurttia + itse jälkiruoka saattaa olla joku leivos, vanukas, jäätelö jne + hedelmä. Ja tähän kaikkeen vielä päälle mikäs muukaan kuin patonkipala-astia, joka on jokaisessa ruokalan pöydässä. Kun vetää ton koko ruoka-arsenaalin, niin ei tuu kyllä hetkeen nälkä.



Tässä vähän mun muistiinpanoja ja mun maantiedon 16 numero EU DM josta oon niin ylpee heh.

  
Ekonomian muistiinpanoja


 Kaikki kirjat mitä me luetaan ranskassa pitää joko lainata tai ostaa itse. Ite ostin kaikki, koska tarviin niitä ylioppilaskirjoitusten suulliseen kokeeseen, joka on siis näistä vuoden aikana käsitellyistä teksteistä. Mutta yleisesti kirjat on tosi halpoja täällä, parin euron hintaluokkaa per kirja.
Mun rakas lyseo Balzac. Mun koulu sijatsee ihan keskustassa talojen keskellä, joten sitä ei helposti edes huomaa, koska se sulautuu katukuvaan niin helposti.
Tässä koulun pääportti, joka suljetaan aina kellon soidessa ja avataan taas tauoilla. Näissä kuvissa on meneillään Blocus eli opiskelijoiden järjestämä mielenosoitus uutta työlakia vastaan.Ranskalaiset tunnetusti rakastaa valittaa kaikesta ja tehdä mielenosoituksia, meijän koulussa on kai jo toista kuukautta meneillään toi Blocus, aina torstaisin? mutta nykyään tosta ovesta pääsee jo sisään..

                                    

Aivan ;-)
Seuraavaan kertaan!
Bisous
-Anniina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti