perjantai 17. kesäkuuta 2016

Ma France - La Cuisine française

Moi!
Nyt iski paniikki, että pitää päivittää blogia, kun sunnuntaina lähtö. Tänään puhutaan tietysti ruuasta, ja ranskalaisen keittiön herkuista. 

Aamupala - Petit déjeuner 
Aamupalaksi syödään yleensä patonkia tai muuta vaaleeta leipää. Meillä patongit haetaan aina viereisestä leipomosta, joten tuoretta patonkia on joka aamu pöydässä. Aamulla ei vedetä mitään puuro-jugurtti-ruisleipä arsenaalia, vaan pala patonkia ja kahvia. Tai kuumaa maitoa, kaakaona ja pelkällään. Kahvit ja maidot juodaan kulhoista, mikä oli aluksi tosi outoa, mutta nyt se on jo ihan tapa. Patongin päälle voi laittaa mitä haluaa - nutellaa, voita, hilloa, hunajaa.. Meillä on aina lauantaisin croissantteja ja sunnuntaisin baguette viennoise eli sellasta pulla-patonkia. 

Lounas - Déjeuner
Lounaan söin usein koulussa, mutta jos söin kotona, niin aika samalla kaavalla mennään. Alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, hedelmä ja juustoa. Meillä syödään yleensä semi simppeliä ruokaa. Usein ruokiin panostetaan ja kaikki on itse tehtyä alusta asti, mutta välillä turvaudutaan valmisruokiin. Ja lounaalla tietysti aina patonkia. Maitoa ei juoda ikinä, joten ainoat kalsiumit saa jugurtista tai juustosta. Ruuan kanssa juodaan vettä tai viiniä. Pöydässä pidetään aina serviettejä polvilla ja kaikilla on kunnon kohteliaat pöytätavat, jos ottaa vettä niin muillekkin kaadetaan samalla ja vieraat tarjoillaan ekana. Lounas on aina midi. Eli about 12, viikonloppuisin enemmänkin klo 13. Koulussa midi tauko on 1,5h. Jos syödään kotona, syödään yleensä semi reippaasti, kun kaikki on vähän kiireessä.

Välipala - Gouter
Koulu loppuu yleensä klo 16-18 välillä joten tässä kohtaa syödään yleensä välipalaa. Eli keksejä, suklaata, briocheja, pain au chocolat tai muuta pullaa, joka pitää nälän illalliseen asti. Monet ottaa kouluun myös pieniä keksipaketteja,välipalapatukoita tai pieniä hedelmäsosetta.

Illallinen - Diner
Illallinen on varmaan päivän tärkein ateria kun koko perhe kokoontuu yhteen ja käydään läpi päivän tapahtumat. Illallinen voi kestää 1-2h tai pidempäänkin, mutta arkisin normaalisti kestää noin tunnin. Meillä syödään illallista suunnilleen klo 19-20, mutta viikonloppuisin ja lomalla enemmänkin klo 20-21. Aluksi oli vähän hassua syödä kunnon ateria juuri ennen nukkumaanmenoa, mutta nyt oon jo ihan tottunut tähän ja tuntuu oudolta, että Suomessa söin usein illallista noin klo 17. Illalliseen panostetaan usein vähän enemmän.

Erot ja oudot tavat - Les différences et les choses que je trouve bizarres
- todella harvoin perunaa pelkästään lisukkeena, aina on joko pastaa, riisiä tai kasviksia
- lihaa ei suolata niin paljon, mutta salaattiin laitetaan suolaa ja vielä kastike
- ruuasta osataan nauttia rauhassa, tuntuu, että Suomessa meijän illalliset kestää noin 10-15 minuuttia ja se on siinä
- leipä on tosiaan aina patonkia, alussa oli ehkä vähän ikävä ruisleipää, mutta nyt on jo tottunut 
- vihannekset ja hedelmät ostetaan yleensä torilta ja lihat ja kalat aina kauppahallista
- täällä syödään paljon myös pataruokia, lihan tai kalan kanssa ja mulle vähän erikoisempia kasviksia kuten purjoa, kaalia, 
- etanat, sammakonreidet, mahalaukku..

Mun lempiruuat Ranskassa - Mes plats préférés français
- crepes & galettes, eli crepit perus letut, jotka kaikki tietää, makea sekä galette Bretagnen lahja maailmalle eli suolaiset letut joiden sisään voi laittaa mitä haluaa yleensä kinkku-juusto kombo on aika menevä, nää paistetaan siis silleen munakkaan tapaisesti, että se on helpompi syödä
- juustot.. Tähän ei varmaan tarvii hirveesti selittää. Mun lempijuustot on ehdottomasta comté ja chèvre eli vuohenjuusto 
- quiche, Ranskassa syödään paljon quiche eli todella ruokaisa piirakka tai tarte joka on vähän kevyempi ja on yleensä makea
- bouchée a la reine on Bretagnen spesialiteetteja ja se on siis lehtitaikinasta tehty nyytti tai sellainen torni jonka sisälle laitetaan sieni-rillettes mössöä ja paistetaan, aivan tajuttoman hyvää 
- tykkään myös hirveesti jokaisen lapsen herkkuruuasta: Croque monsieur eli grillattu paahtoleipä, jonka sisällä on kinkkua ja juustoa
- huitres & moules - osterit ja simpukat. Osterit on siis raakoja, jotka syödään imaisemalla "liha" kuoresta. En tykkää oikein ostereista. Mutta simpukat on ihania! Söin ensimmäistä kertaa simpukoita Saint-Malossa ja ne oli niin hyviä! Varsinkin etikkaisessa sipuliliemessä.. 
- Ratatouille eli tunnettu kasvisruoka. Basically erilaisia kasviksia sekaisin mausteiden kera ja syödään yleensä couscousin tai riisin kanssa. Meillä on semi useesti Ratatouille ja tykkään!
- mun lempijälkiruokia on ehdottomasti riz au lait (riisipuuropohjainen vanukas, aikalailla niinkuin riisipuuro, mutta kermainen), crème brulée, Paris-Brest (Bagelin tyyppinen leivos jossa välissä kermakreemi), les madeleines (Madeleine leivokset on simpukan mallisia pullia, joita syödään usein välipalaksi) ja tietysti macaronit, jotka on muuten ihan hirmu kalliita täällä.. Oon raaskinut ottaa vaan muutaman kerran

Mitä mulla on ikävä Suomesta - Les plats finlandais qui me manquent
- lohi oi että savulohi ja uudet perunat.. Täällä meillä ei ole ikinä tyyliin lohta, syödään enemmänkin valkoista kalaa
- maito! Ja yleisesti erilaiset maitotuotteet, joita ei täällä niin paljon käytetä 
- ruisleipä ja karjalanpiirakat






















Yritän kirjoittaa viel pari postausta ennen lähtöä...
Ensi kertaan!
-Anniina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti